Mekatronik; makina, elektronik, yazılım ve kontrol sistemleri teknolojilerine dayanan multidisipliner yeni bir mühendislik alanı olarak ortaya çıkmıştır. Günümüz dünyasında var olan rekabet koşullarının her geçen gün daha da gerekli kıldığı ve ön plana çıkardığı otomasyonun temelinde yer alan ana bilim dalıdır.
Mekatronik mühendisliği, makine, elektrik, elektronik ve akıllı bilgisayar denetimi gibi mühendislik alanlarının artı değer sağlayan bir biçimde bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış ve son derece hızlı gelişen bir mühendislik dalıdır. Bu programdan mezun olanlar; Elektromekanik sistem oluşturabilmek için gerekli alt teknolojileri kullanılan tüm kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikli iş bulabilme ayrıcalığına sahiptir. Gündelik hayatımıza yerleşmiş otomobil, robot, fotokopi makinesi, kamera ve daha birçok makinenin tasarım ve üretiminde kullanılan bilgisayar kontrol ve aktüatör mekanizmaları en basit ve tipik mekatronik sistem örnekleridir.
Mekatronik Mühendisliği Bölümü %100 İngilizce eğitim müfredatı olan bir bölümdür. Bu nedenle öğrencilerin İngilizce çok iyi düzeyde okuma, yazma ve anlama yetkinliğine sahip olmaları gerekmektedir ve hazırlık sınıfı bu açıdan gereklidir. İngilizce yeterlilik sınavında gerekli başarıyı sağlayan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf olabilirler.
Bölüm ve üniversite web sayfasından erişilebilir.
Mesleğin gerektirdiği özel bir kıyafet ve donanım yoktur. Temel iş güvenliği ile ilgili atölye çalışmalarında koruyucu ekipman kullanılmaktadır.
Mekatronik Mühendisliği ders uygulamalarında çok cuzi miktarda öğrenci projelerinde elektronik geliştirme kartları ve hobi elektroniği olarak tanımlanabilecek malzemeleri öğrenciler isteklerine göre kendileri temin etmektedirler, bu konuda isteyen öğrenciler okuldaki imkanları ve kartları da ücretsiz olarak kullanabilmektedirler.

Mekatronik Mühendisliği günümüzde teknolojinin ulaştığı yeni nesil tüm sistemleri kapsayan; makina, elektronik, bilgisayar, yazılım ve kontrol sistemleri teknolojilerine dayanan çok disiplinli birleştirici ve çok ihtiyaç duyulan bir mühendislik alanı olarak ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0, Yapay Zeka Uygulamaları, İnsansız Hava/Kara/Deniz/Uzay Araçları, Akıllı Robotlar gibi tüm teknolojilerin üretilmesine imkan sağlayan; odağında matematik, fizik, programlama, otomasyon, kontrol, statik, dinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, sistem analizi dallarını sentezleyen bir ana bilim dalıdır. Mezunlarına; kapsadığı tüm alanları içeren çok geniş bir iş olanağı sağlamaktadır. Günümüz ve geleceğin aranan mesleklerindendir.
Mekatronik mühendislerine özellikle imalat teknolojileri, otomotiv endüstrisi, havacılık ve uzay teknolojisi, savunma sanayi, malzeme işleme, görüntüleme, tıp ve sağlık bilimleri sektörlerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Bölümümüz, özellikle son yıllarda gelişmekte olan yerli ve milli üretimler ve ürünler için ihtiyaç duyulan mühendisleri yetiştirmekte ve bu alanlarda çalışan birçok kurum ile işbirliği içerisindedir.
Prof. Dr. Muammer KALYON
Bölüm Başkanı
mkalyon@ticaret.edu.tr
Mekatronik Mühendisliği
Bölüm Tanıtım Programı
Mekatronik Bölümünde Mezun Olunca
İş İmkanları Nelerdir?
Mekatronik Bölümünde Okuyan Öğrencileri
Neler Bekliyor?
1 Bölüm 3 Bakış |
Mekatronik Mühendisliği
TİCARET’in elektrikli aracına
TEKNOFEST’te büyük ilgi
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ürettiği ikinci elektrikli otomobil olan T-Elektro, TEKNOFEST İSTANBUL’da en çok ilgi gösterilen elektrikli araçlardan biri oldu. TÜBİTAK’IN Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları programı için üretilen T-Elektro’yu binlerce ziyaretçinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil de inceledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, ikinci elektrikli otomobili olan T-Elektro’yu tamamlayıp görücüye çıkardı. Tasarımı ve üretiminde Mekatronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinden 25 öğrencinin çalıştığı T-Elektro, TEKNOFEST İSTANBUL’da da sergilendi.
