Ülkemizde havayolu işletmelerinin gerek iç, gerekse dış hatlardaki pazar paylarının artmaya devam etmesi, hava trafiğinde ve taşınan yolcu sayısındaki artışa paralel olarak hava ulaştırma sektörüne olan ilgi ve talebi de beraberinde getirmiştir. Değişim dinamikleri son derece hızlı olan hava ulaştırma sektörü bu gelişmeler doğrultusunda nitelikli insan gücüne daha çok ihtiyaç duymaya başlamıştır.
HAREKAT
Terminal Haberleşme Sorumlusu
Güvenli Hava Sahası Yolcu ve Bagaj Taşıma Yöneticisi Hava Trafik Koordinatörü
Kule İdari İşler Sorumlusu Pist İdari İşler Sorumlusu Ramp Ekip Şefi
Ramp Uzmanı Ramp Yöneticisi
Uçuş Operasyon Sorumlusu/Yöneticisi Uçak Hat Bakım Yöneticisi
Uçuş Harekât Sorumlusu (Dispatcher) Operasyon Uzmanı
HAVAYOLU YÖNETİMİ
Havaliman Yöneticisi
Apron Hizmetleri Yöneticisi
Havaalanı Gözetim Uzmanı
Havaalanı Temsil Yöneticisi
Uçak Özel Güvenlik Hizmet ve Denetim Yöneticisi
Emniyet Sistem Yöneticisi
Kalite Güvence Yöneticisi
Havayolu Temsil Uzmanı
BİLET SATIŞ VE REZERVASYON
Bilet Satış Sorumlusu
Rezervasyon Sorumlusu
Seyahat Acente Yöneticisi
Seyahat Dokümantasyon Uzman
Mezun olan öğrencilerimiz Türk Hava Yollarında, TGS Yer Hizmetleri Şirketleri’nde, Havaş şirketinde, Turkish Doco, Çelebi Ground Handling, TAV, ve diğer özel havayolu şirketlerinde uzman ve profesyonel yönetici olarak çalışabilmektedirler. Bu pozisyonlar, uzmanlık ve sorumluluk mevkilerinden başlayıp ilk kademe yönetim, orta kademe yönetim ve zamanla üst kademe yönetim düzeylerine doğru genişleyebilmektedir.
Gözlem ve Uygulama stajları (40 iş günü) gönüllü staj olarak kariyer planlama merkezi koordinatörlüğünde isteğe bağlı olarak planlanmaktadır.
Havacılık Yönetimi Bölümü öğrencilerimiz 8 yy. da İşyeri Eğitimi uygulaması ile 16 hafta boyunca sektörün öncü kurumlarında staj yaparak bir dönem boyunca sektör tecrübesi kazanabilmektedirler. İşyeri eğitimleri ile ilgili yapmış olduğumuz işbirlikleri bulunmaktadır.
Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir.
Bölüm öğrencileri isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık sınıfında eğitim görebilirler. İsteğe bağlı hazırlık okumaları halinde fakülte ücreti üzerinden %50 indirim uygulanır. Diğer indirimler uygulanmaz.
Havacılık Yönetimi Bölümü İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi bünyesinde Sütlüce Yerleşkesinde bulunmaktadır.
Yoğun İngilizce ile desteklenmiş, somut alan becerilerinin kazandırılması anlayışına sahip, uygulamalı stajlarla bilgi ve becerinin sentezine olanak tanıyan, havacılık sektörünün önemli sertifika sınavlarına hazırlayan derslerin yer aldığı “Havacılık Yönetimi “, yeni teknolojilere uygun olarak hava ulaştırma sektörünün istihdam beklentileri göz önüne alınarak hazırlanmış bir müfredata sahiptir.
Mesleğin gerektirdiği kıyafet bulunmamaktadır. Donanım malzemelerine ilişkin Tehlikeli Maddelerin Havayoluyla Taşınması Hakkında Eğitim Yönergesi çerçevesinde özel hazırlanmış Havacılık Sınıfımızda özellikle sertifika derslerinde kullanılması önem arz eden eğitim materyalleri bulunmaktadır. Bunlar;
a)ICAO –Doc 9375-AN/913 Eğitim El Kitabı,
b) IATA tarafından her yıl yayımlanan DGR dokümanı,
c) Tehlikeli madde eğitim dokümanına uygun kategorilere göre hazırlanmış güncel ders planları,
ç) Kategorilere uygun olarak hazırlanmış güncel çalışma el kitapları,
d) ICAO Annex 18, ICAO-TI. Doc 9284 ve ICAO-TI Doc 9481 dokümanı ile ulusal mevzuatın fiziki veya elektronik ortamda güncel hali,
e) Yardımcı eğitim araçları,
f) Kategori 1, 2, 3, 6 eğitimi için kontrol listeleri,
Havacılık Yönetimi alan derslerinin bazıları sektörde IATA, SHGM, Amadeus eğitmenleri tarafından verilmesi nedeniyle ilgili dersin sektörde sertifika sınavına ayrıca bir eğitim almadan girme hakkı kazanılmaktadır. Söz konusu durumlarda ilgili sertifika sınavına giriş tamamen isteğe bağlı olması nedeniyle sınav ücreti öğrenci tarafından karşılanmaktadır.

Değerli Aday Öğrencilerimiz,
Bunca yıldır almış olduğunuz eğitimin sonucunu almak ve daha da önemlisi geleceğinizin kararını vermek üzeresiniz. Öncelikle meslek seçimi yaparken severek çalışabileceğiniz bir bölüm tercih etmeniz, iş hayatınızdaki başarınızı da arttıracaktır. Bizler İstanbul Ticaret Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü olarak 2007 yılından itibaren bu alanda vermekte olduğumuz eğitimleri Sektör-Üniversite işbirliği çerçevesinde etkin bir şekilde yürütmekteyiz.
Dünyayı keşfetmeye, teknolojiyle iç içe olmaya istekliyseniz, yoğun İngilizce ile desteklenmiş, yeni teknolojilere uygun olarak havacılık sektörünün istihdam beklentileri göz önüne alınarak hazırlanmış müfredatımız ve verilen IATA onaylı “Havayoluyla Tehlikeli Madde Taşımacılığı” sertifikası iş bulma süreçlerinde sizleri bir adım öne taşıyacaktır. İş yeri eğitimi programımız ile 14 hafta boyunca sektörün önde gelen firmalarıyla çalışma imkânı bulurken, aynı zamanda sektörle iç içe olmanız sebebiyle sahip olacağınız network iş bulma süreçlerinizi de kolaylaştıracaktır.
Karar alma mekanizması gelişmiş, kişisel gelişimine önem veren, bir adım ötesini tahmin edebilme yeteneğine sahip, dinamik ve tempolu bir hayat yaşamayı seven, bu gün ne öğreneceğim sorusuyla heyecanlanan siz değerli öğrenci adaylarını Havacılık Yönetimi Bölümü’ne bekliyoruz.
Saygılarımla,
Dr. Öğr. Üyesi Tuncel ÖZ
Bölüm Başkanı
toz@ticaret.edu.tr
Havacılık Yönetimi Bölüm Tanıtım Programı
<
Havacılık Yönetimi Bölümü Neden Tercih Edilmeli?
Havacılık Yönetimi
1 Bölüm 3 Bakış | Havacılık Yönetimi