Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce)
Yönetim bilişim sistemleri, yönetimin temel kavramlarını, bilgi teknolojilerini ve bilgisayarı içeren disiplinler arası bir alandır.
Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır.
Hazırlık programını Küçükyalı Kampüsü’nde, fakülte eğitimini ise Sütlüce Kampüsü’nde görmektedir.
Programdan mezun olan öğrenciler, özel sektörde ve kamu sektöründe çalışma imkânı bulmaktadır. Öğrenciler öncelikle, ulusal, uluslararası ve küresel düzeyde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda ve özel şirketlerde iş bulabilecek biçimde öğrenim görmektedir.
Dünyadaki gelişmiş ekonomiler endüstri-temelli olmaktan uzaklaşarak bilgi-temelli ekonomilere dönüşmektedir. Hizmet ve Bilişim sektörleri büyük bir hızla gelişmektedir. Bu göstergeler, bu alanın önümüzdeki yıllarda Türkiye’de büyük hızla gelişeceğine işaret etmektedir. Son yıllarda Yönetim Bilişim Sistemleri öğrenimi görmüş kişilere gittikçe artan bir talep olmasına karşın, Türkiye’de bu bölümden mezun kişilerin sayısı şu anda oldukça azdır. Bu nedenle mezunlarımızın iş bulma olanaklarının çok olduğu ve gelirlerinin genel olarak, üniversite mezunlarının ortalama gelirlerinin üzerinde olduğu gözlenmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemleri programından mezun olan öğrenciler, sistem tasarımcısı ve yöneticisi, ağ yöneticisi, veri tabanı sistemleri uzmanı, web tasarım uzmanı, bilgisayar programcısı ve yazılım geliştiricisi, bilişim güvenliği uzmanı gibi bilişim teknolojisi ile ilgili pozisyonlarda görev alabilmelerinin yanında, işletme yönetimine ilişkin muhasebe, yönetim ve organizasyon bilgileriyle donatılmış olmaları nedeniyle e-ticaret sistemleri, kurumsal kaynak planlama sistemleri, tedarik zinciri yönetim sistemleri, hareket işleme sistemleri, karar destek sistemleri, bilgi yönetim sistemleri, uzman sistemler, veri madenciliği, sanal gerçeklik teknolojileri, bulut sistemleri ve mobil iletişim sistemleri gibi sistemlerin tasarlanması, kurulumu ve yönetimi için telekomünikasyon, e-ticaret, e-iş, bankacılık, sigortacılık, muhasebe ve benzeri pek çok sektörde ve alanda yöneticilik, koordinatörlük, proje yöneticiliği veya danışmanlık gibi görevlerde çalışabilirler.

Ekonomideki geleneksel yaklaşımlar, Endüstri 4.0, yapay zekâ ve inovasyon gibi kavramlarla yeniden şekillenen e-ticaret, iş analitiği, dijital pazarlama ve üretimdeki yeni uygulamalar ile kökten değişikliğe uğramıştır. Günümüzde işletmeler bilgi sistem teknolojileri ile dinamik, etkileşimli ve hızla dijitalleşen bir yapıya dönüşürken; geleneksel ekonomik ve ticari yaklaşımlar bu konuda yetersiz kalmaktadır.
Yeni ekonomi çerçevesinde makro ve mikro ortamdaki değişimlerin teorik ve pratik uygulamalarını birçok yönüyle anlamak ve uygulayabilir hale gelmek bu lisans programının temel amaçlarından biridir. Ülkemizin küresel rekabet avantajı yaratma hedefi doğrultusunda, yönetim bilişim sistemlerinin arka planını, boyutlarını, ilgili konularını ve yapılarını daha iyi öğrenmek gerekmektedir.
Yönetim bilişim sistemleri, yönetimin temel kavramlarını, bilgi teknolojilerini ve bilgisayarı içeren disiplinler arası bir alandır. Bu lisans programı, iş ekosisteminin artan ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemekte ve İş Analitiği, Dijital Ekonomi, Pazarlama, Ekonomi, İşletme ve Strateji gibi farklı alanlardan oluşan bir müfredat sunmaktadır. Bu lisans programı, teknik beceriler ile iş süreçleri bilgisi arasında bir denge sağlamaya odaklanmaktadır. Yönetim bilişim sistemleri, öğrencilerinin yönetsel becerilerini artırmayı ve teknik yeterlilikleri ile sektöre en kaliteli işgücü tedarikçisi olmayı hedeflemektedir.
oiyigun@ticaret.edu.tr